Tuesday, February 03, 2015

Kesäkaverit / Summertime

Sommarkompisar. FI 2014 © Solar Films Inc. Oy. EX: Jukka Helle, Markus Selin. P: Jesse Fryckman, Oskari Huttu. P manager: Jonna Enroth. D: Inari Niemi. SC: Juuli Niemi. DP: Daniel Lindholm - colour - scope - 2K DCP. AD: Heini Erving. Cost: Susanna Moilanen. Make-up: Hanna Minkkinen. M: - soundtrack listing after the jump break. S: Mikko Mäkelä. ED: Hanna Kuirinlahti. 90 min
    C: Anna Paavilainen (Iiris), Iina Kuustonen (Karoliina), Minka Kuustonen (Eeva), Pihla Viitala (Hertta, big sister of Iiris).
    With: Lauri Tilkanen (Jussi), Sampo Sarkola (Tommy), Eero Ritala (Olli), Matleena Kuusniemi (Linda, wife of Tommy), Milka Ahlroth (Liisa, aunt of Eeva), Aku Hirviniemi (Akseli, husband of Hertta).
    Loc: Hanko.
    Nordisk dvd with Finnish (hard of hearing) / Swedish / English subtitles viewed at home, 3 Feb 2015
    The film and its title were inspired by the song "Kesäkaverit" by PMMP, selected as the theme song of the movie.

AA: A humoristic rhapsody covering the summer of three young women of 25 years of age, working as summer waitresses in the seaside holiday paradise of Hanko. There is a relaxed approach, and no sense of a tightly knit plot or structure. It is a character-driven and performance-driven movie in which the director Inari Niemi and her sister, the screenwriter Juuli Niemi explore the space of young women in a kind of narrative usually dominated by a male viewpoint. It all starts with appearances and poses. While they crumble true substances of characters emerge. Iiris (Anna Paavilainen) usually works as a waitress in Spain but returns to Finland for the summer. Karoliina (Iina Kuustonen) is a bright student with no fixed career plan yet. The slow-witted and absent-minded Eeva (Minka Kuustonen) has severe issues of focus and concentration. Iiris's big sister Hertta (Pihla Viitala) tells a horror story about having a baby, adding it's the best thing ever, and that she is going to have another one. The happy family life of Hertta and Akseli is a contrast to the partying; the marriage inferno of Tommy and Linda (Matleena Kuusniemi) is another kind of contrast. Both Iiris and aunt Liisa are living abroad, contemplating about the possibility of returning to Finland. A point of gravity is about gravidity: Iiris is afraid of having been gotten pregnant by Jussi. Meanwhile, Linda fails to get pregnant by Tommy although they keep trying. There is a nadir of desperation when everything fails and the three girlfriends even start to fight one another. Things begin to get settled, but there is a mild letdown in the way the film proceeds to the conclusion.

AFTER THE JUMP BREAK: THE TEXT FROM THE KESÄKAVERIT MEDIA INFO AND THE SOUNDTRACK
AFTER THE JUMP BREAK: THE TEXT FROM THE KESÄKAVERIT MEDIA INFO AND THE SOUNDTRACK

Synopsis

Vuosia ulkomailla tarjoilijana työskennellyt Iiris, 25, palaa Suomeen kesäksi, koska hänen paras ystävänsä, Karoliina, 25, on hankkinut kummallekin kesätyön kahvilasta Hangosta. Tarkoituksena on viettää vielä yksi huoleton kesä parhaan kaverin kanssa juhlien ja rantaelämästä nauttien, ilman stressiä siitä, että kesätyön täytyisi “viedä johonkin” tai näyttää hyvältä cv:ssä. Kun tytöt ystävystyvät vähän omalaatuisen työkaverinsa, Eevan, 25, kanssa ja pääsevät asumaan tämän tädin rantahuvilaan, alkavat puitteet täydelliselle kesälle olla kunnossa.

Iiriksen aikuistumiskriisi ja suunnan hakeminen, Karoliinan hullaantuminen varattuun mieheen, ja Eevan takkuavat yritykset lukea taas yksiin pääsykokeisiin kuitenkin vaikeuttavat täydellisen huolettomuuden ylläpitämistä. Iiristä ahdistaa paluu Espanjaan, mutta jos hän jäisi syksyllä Suomeen, täytyisi keksiä, mitä haluaisi elämällään tehdä. Aivan liian ihanan Jussin, 25, tapaaminen ei helpota yhtään panikoitumista syksyn suhteen. Kaiken lisäksi isosisko, Hertta, on mennyt petturimaisesti hankkimaan lapsen. Tuntuu, että kaikki muut paitsi Iiris menevät elämässään eteenpäin. Viittä vaille tuplamaisteri, Karoliina, taas on ensimmäistä kertaa elämässään kiusauksessa toimia tietoisesti moraalisesti väärin. Oppimisvaikeuksiensa kanssa kamppaileva Eeva on alkanut epäillä olevansa vähän tyhmä.

Kaikki kolme naista joutuvat kesän aikana hyväksymään vaikeitakin asioita itsestään ja elämästään, eikä näiden asioiden myöntäminen läheiselle ystävällekään ole helppoa. Onneksi kesä on kuuma, ihan vielä ei sentään olla kolmekymppisiä ja vieressä ovat taistelutoverit, jotka seisovat rinnalla loppuun asti. Kesäkaverit on elokuva aikuistumisesta, ystävyydestä ja vastoinkäymisineenkin “ehkä parhaasta kesästä ikinä”.

Ohjaajan sana

Kuinka fiiliksissään saa olla oman elokuvansa päähenkilöistä? Toivottavasti helvetin fiiliksissään, koska muuten saattaa olla jotain sanktioita tulossa tähän suuntaan.

INARI NIEMI
Syntynyt: 28.2.1978 Helsinki
Koulutus: Medianomi 2010
Mini-CV: Novellielokuva ”Kesäpaikka” (2009 ) ja Robin The Movie (2012)
Muuta: Miss Tennisleiri 1992

Kesäkaverit kertoo kolmesta nuoresta naisesta, jotka painiskelevat parikymppisille aika tyypillisten ongelmien kanssa; ollaan epävarmoja tulevaisuudesta ja omista mahdollisuuksista, mokaillaan, kirotaan aikuisuutta ja sen tuomia ongelmia. Pidetään hauskaa ja kaiken tämän keskellä tuetaan ystävää. Ja se on olennaista, koska lojaalius, ystävän rinnalla seisominen, on jostain syystä elokuvissa edelleen enemmän miesten hommaa. Kesäkavereissa ei missään vaiheessa tule tilannetta, jossa joku tytöistä toimisi tahallaan, esimerkiksi kateudesta, ystäväänsä vastaan, saisi sitten jonkin asiaankuuluvan opetuksen ja vasta sitä kautta ymmärtäisi, että ystävyys on tärkeää. Iiris, Karoliina ja Eeva tietävät elokuvan alussa, keskikohdassa ja lopussa, että ystävyys on tärkeintä. Piste. Ei poikkeuksia, ei unohtamisia, ei edes kännissä.

Kesäkavereissa kaikki kolme naista rakastuvat, mutta elokuvan teema ei ole rakkaus tai rakkauden etsiminen. Yksi naisista sekoaa varattuun mieheen ja toinen oksentaa krapulassa katumuspillerin, mutta elokuvan “opetus” ei ole, että kannattaisi pitäytyä vapaissa miehissä, juoda vähemmän alkoholia tai pitää parempaa huolta ehkäisystä. Kaikki kolme naista kasvavat jollain tapaa kesän aikana ja varmasti katuvat joitain tekemiään valintoja, mutta heidän toimiaan ei moralisoida, eikä heidän tarinansa ja kesänsä pääty siihen, että he tekevät jonkin vaaditun parannuksen.

Iiriksen, Karoliinan ja Eevan ystävyys on Kesäkavereiden ydin. He ovat mahtavia ja kokonaisia, epätäydellisiä mutta aseistariisuvia, hauskoja naisia. Ja sellaisia ei ole nähty tarpeeksi elokuvien päähenkilöinä. Vielä. (Tuo viimeinen oli uhkaus, ennustus ja henkilökohtainen lupaus.)

Inari Niemi
ohjaaja

Rooleissa

ANNA PAAVILAINEN
Syntynyt: 7.4.1983 Mikkeli
Koulutus: Teatteritaiteen maisteri 2006
MINI-CV:
ELOKUVAT: Hyvä Poika (2011), Kesäpaikka (2009), Saippuaprinssi (2006) | TEATTERI: Franzén: Tumman veden päällä (2012), Saisio: HOMO! (2011), Räsänen: Vihan veli (2011) | EHDOKKUUDET&PALKINNOT: Jussi-ehdokkuus naissivuosasta 2011 (Hyvä Poika)

IINA KUUSTONEN
Syntynyt: 18.4.1984 Helsinki
Koulutus: Teatteritaiteen maisteri 2011
MINI-CV:
ELOKUVAT: Nuoren Wertherin jäljillä (2013), Rölli ja kultainen avain (2013), 8 päivää ensi-iltaan (2008) | TV: Putous (2011–14), Helsingin herra (2012) | EHDOKKUUDET&PALKINNOT: Parhaan naisnäyttelijän Kultainen Venla (2012, Helsingin herra)

MINKA KUUSTONEN
Syntynyt: 24.8.1985 Helsinki
Koulutus: Teatteritaiteen maisteri 2011
MINI-CV:
ELOKUVAT: Keikka (2013) TV: Klikkaa mua (2013), Raja (2013), Nymfit (2013), Käenpesä (2006-07) | TEATTERI: Kuningas Kuolee (2013-), Frankenstein (2013), Saiturin joulu (2012), Patriarkka (2012)

LAURI TILKANEN
Syntynyt: 6.11.1987 Karinainen
Koulutus: Teatteritaiteen maisteri 2012
MINI-CV:
ELOKUVAT: Härmä (2012), Hiljaisuus (2011), Paha perhe (2010), Skavabölen pojat (2009) | TV: Nymfit (2013), Kansan mies (2013-14)

PIHLA VIITALA
Syntynyt: 30.9.1982 Helsinki
Koulutus: Teatteritaiteen maisteri 2006
MINI-CV:
ELOKUVAT: Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013), Kaksi tarinaa rakkaudesta (2012), Elokuu (2011), Veijarit (2010), Rööperi (2009), Käsky (2008) | TV: Mustat lesket (2014), Hellfjord (2012), Virta (2011) | EHDOKKUUDET&PALKINNOT: Shooting Stars -tunnustus (2009)

Käsikirjoittajan sana

Kevättalvella vuonna 2010 mietimme sisareni, ohjaaja Inari Niemen kanssa, mistä aiheesta haluaisimme tehdä elokuvan. Takana oli yksi yhteinen lyhytelokuva sekä monta ideatasolle jäänyttä suunnitelmaa, olimmehan aloittaneet nämä yhteiset kehittelyt jo teini-iässä. Nyt tuntui kuitenkin siltä, että aika ja suuri yleisö voisivat olla kypsiä Niemen sisarusten loistaville ideoille.

Tyttöjen ja nuorten naisten maailman tarinat olivat aina olleet meille yhteinen intohimo. Erityisesti kiinnosti se, miten saisi tuotua elokuviin rosoisia ja todentuntuisia naisia, sellaisia naisia joiden tehtävä ei olisi olla vain katseen kohteena vaan toimijoina, vitsailijoina, mokailijoina, päähenkilöinä. Tuntui, että oli korkea aika tehdä kotimainen elokuva näistä tosielämän sankarittarista ja anti-sankarittarista.

Inarin idea oli, että tarinan saisi helposti rakennettua esimerkiksi yhteisen työpaikan tai kommuuniasunnon ympärille. Minä taas sain idean kesätarjoilijoista Hangossa samalla kun kuuntelin PMMP:n kappaletta ”Kesäkaverit”. Halusin kirjoittaa tarinan siitä miltä tuntui, kun oli se Elämän Kesä, kolmenkympinkriisi ei ollut vielä lähelläkään ja vieressä ystävä, jonka kanssa voi juosta karjuen aaltoihin uimaan, käsi kädessä.

Ehkä mielikuva nousi niistä kesistä, joita olimme lapsesta asti viettäneet Suomen salaisessa kesäparatiisissa Hangossa. Ehkä siihen sekoittui aika, jolloin työskentelimme Inarin kanssa tarjoilijoina kahvilassa, jossa oli kesällä niin kuuma, että oli pakko syödä koko ajan jäätelöä. Lopputulos oli joka tapauksessa tämä: Kolme nuorta naista kesätarjoilijoina Hangossa. Elokuva heidän ystävyydestään ja siitä kesästä, jolloin luulee, ettei tarvitse vielä miettiä mitä alkaa tehdä isona. Ja kuinka sitä kasvaa ihmisenä eniten juuri silloin, kun kaikki menee ihan päin persettä ja skumpat on juotu loppuun.

Kesäkaverit. Paljon tuli matkan varrella lisää ja moni idea muuttui, mutta nimi ja tunnelma jäivät.

Juuli Niemi
käsikirjoittaja

ohjaus
INARI NIEMI
vastaavat tuottajat
JUKKA HELLE, MARKUS SELIN
tuottajat
JESSE FRYCKMAN, OSKARI HUTTU
tuotantopäällikkö
JONNA ENROTH
käsikirjoitus
JUULI NIEMI
kuvaus
DANIEL LINDHOLM
äänisuunnittelu
MIKKO MÄKELÄ
lavastus
HEINI ERVING
pukusuunnittelu
SUSANNA MOILANEN
maskeeraussuunnittelu
HANNA MINKKINEN
leikkaus
HANNA KUIRINLAHTI
tuotanto
SOLAR FILMS INC. OY
VÄRI / DCP / CINEMASCOPE / 90 MIN

Tiedotus ja haastattelupyynnöt:
Katja Toivanen
katja.toivanen@helsinkicalling.com
puh. +358 407011686

Tuottaja:
Jesse Fryckman
jesse.fryckman@solarfilms.com
puh. +358 405909999

Tuotantoyhtiö:
Solar Films Inc.
Veneentekijäntie 20
00210 Helsinki
puh. +358 29 3700390

Levitysyhtiö:
Oy Nordisk Film Ab
Mechelininkatu 1 A, 5.krs
00180 Helsinki
www.nordiskfilm.fi
puh. +358 9 4764460

© Solar Films Inc. Oy 2014

SOUNDTRACK ALBUM
1 Wowwowwow / Jonas W. Karlsson / Thomas Kirjonen / Hank Solo // Kasmir /  4:00
2 Woppaa / Santeri Kauppinen / Antti Riihimäki // Mikael Gabriel / Kevin Tandu / 3:27
3 Kesäkaverit / Th!Nk-!Nk // PMMP / 3:48        
4 Hankala elämä / Aku Rannila / Jurek Reunamäki / Saara Törmä // Janna / 3:37
5 Ollaanko tämä kesä näin? / Olavi Uusivirta // Olavi Uusivirta / 4:19
6 Vadelmavene / Jonas W. Karlsson / Thomas Kirjonen / Hank Solo // Kasmir / 3:16
7 Hanat Auki / Taneli Hiironmäki / Tuomo Hiironmäki / Henri Lanz // Lord Est / Spekti / 3:23
8 Sata toista / Iisa Pykäri // Iisa / 2:52        
9 Karvattomat Koirat / Perttu Mäkelä // Eleanoora Rosenholm / 2:59
10 Devil Take Care [Live] / Aino Venna // Aino Venna / 3:17
11 Ikuisesti minun / Tuomari Nurmio // Tuomari Nurmio / 4:52
12 Everyday / Ringa Manner // The Hearing / 4:05

SOUNDTRACK LISTING FROM ELONET
"Woppaa ft. Kevin Tandu"
Mikael Gabriel
Säv. Santeri Kauppinen, Antti Riihimäki
San. Mikael Sohlman, Kevin Tandu
℗ Universal Music Oy

"Wowwowwow"
Kasmir
Säv. Thomas Kirjonen, Hank Solo, Jonas W. Karlsson
San. Thomas Kirjonen
Tuotanto: Hank Solo, Jonas W. Karlsson
© Elements Music
℗ 2014 Universal Music Oy

"Ikuisesti minun"
Tuomari Nurmio
Säv. San. Hannu Nurmio
Sov. Tommi Viksten, Jorma Tapio, Hannu Nurmio
℗ 1996 Oy EMI Finland Ab

"Kesäkaverit"
PMMP
Säv. Jori Sjöroos
San. Paula Vesala
© Maailmanloppu Oy, Touristmusic Oy

"Sata toista"
Iisa
Säv. San. Iisa Pykäri
Sov. Mikko Pykäri ja Iisa Pykäri
℗ © 2014 Johanna Kustannus Oy

"Karvattomat koirat"
Eleanoora Rosenholm
Säv. DJPP
San. Harri Hinkkanen, Matti Salo
℗ KHY Suomen Musiikki / Sony Music

"Vadelmavene"
Kasmir
Säv. Thomas Kirjonen, Hank Solo, Jonas W. Karlsson
San. Thomas Kirjonen, Mikko Kuoppala
Tuotanto: Hank Solo, Jonas W. Karlsson
(c) Elements Music
℗ Universal Music Oy

"Everyday"
The Hearing
Säv. San. Sov. Ringa Manner
℗ Gaea Records / Exogenic 2013

"Hankala elämä"
Janna
Säv. Jurek Reunamäki, Anu Rannila
San. Saara Törmä
© Kaiku Songs, Sepon Huone

"Skin"
Grimes
Säv. San. Claire Elise Boucher
© Grimes Creative Corporation
℗ Beggars Group Media Ltd

"Hanat auki"
Lord Est feat. Spekti
Säv. Taneli Hiironmäki, Tuomo Hiironmäki, Henri Lanz
San. Tuomo Hiironmäki, Samuli Huhtala
Sov. Henri Lanz
Tuotanto: MGI / M-Eazy Music
℗ © 2014 Universal Music Oy

"Ollaanko tämä kesä näin"
Olavi Uusivirta
Säv. San. Olavi Uusivirta
Sov. Timo Kämäräinen, Jaakko Kämäräinen ja Olli Krogerus
Tuotanto: Timo Kämäräinen
℗ © 2014 Johanna Kustannus Oy

"Devil Take Care"
Aino Venna
Säv. San. Aino Venna
Sov. Aino Venna, Joonatan Kotila, Erik Michelsen, Ville Pystynen

"Takinkääntäjä"
Jone Ullakko
Säv. San. Jone Ullakko
℗ © Attic Music / 57records 2014

Soda Pop (Nikolaj Bjerre, Mark Anderson, Alicia Anderson) | Upright Music ApS |

Final Kiss (Stephen William Hodd, Oliver Price, Victoria Harrison) | Upright Music ApS |

Allez La Beat (Vanessa Contenay Quinones, Alessandro Rizzo, Elliot Ireland) | Upright Music ApS |

Brighton Skank (Jimi Ashmore, John Etkin-Bell) | Upright Music ApS |

XXY Part 2 (Alice Guerlot-Kourouklis) | Upright Music ApS |

Heatwave (Charlie Fieber, Mark Pigden, Ella Jones) | Upright Music ApS |

No comments: