Saturday, July 29, 2017

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset / The Thick Lashes of Lauri MäntyvaaraLauri Mäntyvaaras tjocka fransar. FI © 2017 Elokuvayhtiö Aamu. P: Jussi Rantamäki. Assoc P: Emilia Haukka. D+SC: Hannaleena Hauru. DP: Jan-Niclas Jansson. AD: Kari Kankaanpää. Cost: Aino Havu. Makeup: Minna Pilvinen. M: Lauri Wuolio. S: Jussi Honka, Enos Desjardins. ED: Jenny Tervakari.
    C: Satu / Inka Haapamäki
Heidi / Rosa Honkonen
Henri / Santeri Helinheimo Mäntylä
Lauri / Tiitus Rantala
Ari Rimpiläinen  / Peter Kanerva
Minka Rimpiläinen / Janni Hussi
Viljami / Samuli Vauramo
Essi / Lumi Aunio
Tuulikki  / Helena Valkee
Eero / Viktor Vansen
Riku / Julius Reini
NHL scout / Juhani Tamminen
    Distribution rights: Scanbox Entertainment Finland. Distributed by: Finnkino, with Swedish subtitles by Frej Grönholm. Rating: 12. Duration: 90 min. Premiere: 28.7.2017
    DCP viewed at Tennispalatsi 7, Helsinki, 29 July 2017.

The Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara is Hannaleena Hauru's debut feature film, but she is a well-known talent, highly regarded for award-winning shorts such as If I Fall, Whispering in a Friend's Mouth, and Mercy All the Way.

The production company is Aamu known for offbeat and uncompromising projects such as their previous film, Juho Kuosmanen's The Happiest Day in the Life of Olli Mäki.

The Thick Lashes is an outlandish satire in which Satu and Heidi declare war on commercial love. They sabotage wedding planners by inserting explosives into bridal buckets and kidnapping bridegrooms. They expose The Scandinavian Geisha School focused on training ice hockey brides. The Geisha School's key commercial events are "quark cruises" sponsored by a dairy company on Baltic sea cruiser liners where hockey players are rumoured to employ knockout drops on geisha students. (Quark here means protein quark, a dairy product popular with athletes, not unlike cottage cheese or fromage blanc).

The anti-capitalistic crusade fizzles out due to Heidi's devastating crush on the hottest hockey player Lauri Mäntyvaara. But it is not a case of Heidi just simply succumbing to conformism. Heidi is also rebelling against the bossy attitude of her best friend Satu. Amazingly, also Lauri rebels and questions career plans to become a National Hockey League player in America. Here Lauri Mäntyvaara is similar to Olli Mäki.

In the beginning the protagonists have fixed agendas, but the narrative explodes into questioning everybody and everything. Lauri's ice hockey career has been an obsession for his domineering mother, and he needs to grow into independency. And Heidi needs to move on from Satu's lunatic anarcho-terroristic wedding sabotage conspiracies.

Deep themes emerge: are we inner-directed or other-directed? Are we living our own lives or fulfulling somebody else's aspirations?

The comic farce style, the cartoonish effects, the outlandish reactions, the incredible sight gags, and the belly laughter on consumer society bring to mind post-WWII comedy classics starting with Frank Tashlin and Jerry Lewis.

The Thick Lashes is a comedy with a defiantly feminine viewpoint, and relevant female references range from Věra Chytilová (Sedmikrásky) to Penelope Spheeris, and, in Finland, from Kaisa Rastimo to Auli Mantila. It's refreshing to see for a change feminine counterparts to the over-the-top reactions of Tex Avery's Wolf in the Little Red Riding Hood cartoons.

It's fun with Hannaleena Hauru and her talented cast, starring Inka Haapamäki as Satu and Rosa Honkonen as Heidi. The film is original, unusual and unexpected. There is no message but there is a wisdom: a wisdom of doubting everybody, a wisdom of following one's own heart.

The Thick Lashes is daring, unconventional, impolite and unpolished. I'm looking forward for more from Hannaleena Hauru.

BEYOND THE JUMP BREAK: THE PRESS KIT:
BEYOND THE JUMP BREAK: THE PRESS KIT:

Rakkaus ja vallankumous – crocsit ja kissanpennut

Omaa polkuaan  kulkevat bestiskapinalliset Satu ja Heidi sabotoivat pinnallisia kesähäitä, koska vannovat ettei rakkaus ole kaupan - kunnes Heidi ihastuu päätä pahkaa kuumaan lätkälupaukseen Lauri Mäntyvaaraan. Satu jää yhtäkkiä yksin vallankumouksensa kanssa, kun Heidin silmissä tanssii vain söpöjä kissanpentuja sekä rasvattuja rintalihaksia.

Apua olisi tarjolla Heidin isoveljeltä Henriltä - mutta onko hän crocseineen vain toisenlainen uhka? Ystävyys, rakkaus ja maailmanparantaminen törmäävät lätkän, liekinheittimien ja surrealistisen rahkaristeilyn kanssa. Satu joutuu päättämään, mitä hän oikeasti haluaa. Ja uskaltaako sitä tavoitella.

Näyttelijät

Satu (Inka Haapamäki)

”Lähe setä meneen: tää ei oo mikään Fight Club.”

Satun mielestä kaupallisuus on tuhonnut suurimman osan kaikesta kiinnostavasta ja aidosta. Satun tavoitteena on pelastaa länsimainen yhteiskunta perikadolta, mikä onnistuu tuhoamalla Turun saaristossa toimiva lätkävaimokoulu, Scandinavian Geisha School. Vapaa-ajallaan Satu kuuntelee Toolia ja Mars Voltaa ja suunnittelee mx-pyörästuntteja. Satua ei miellytä se, että hänen kuvaillaan olevan ”nykyajan syljeskelevä Jane Austenin Emma”.

Inka Haapamäki

Inka Haapamäki on 24-vuotias. Hän asuu Helsingissä ja opiskelee kandidaatin tutkintoa Aalto yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella. Inka tykkää listoista. Inkan kiinnostuksen kohteet: rakkaus, feministi-sen maailman rakentaminen, queer, nukkuminen, metsät, käveleminen ja painiminen.

IG: satu_squirreli
Youtube: bit.ly/tubesatuheidi

Heidi (Rosa Honkonen)

”Just joo. Niin kliseistä.”

Ensikohtaamisesi Heidin kanssa päättyy siihen, että melkein räjäytät itsesi Heidin opettaessa sinulle, miten kotitekoinen kranaatti tehdään. Heidi on yllytyshullu, mutta onneksi kuitenkin luotettava. Heidi on saanut negatiivista palautetta miesten esineellistämisestä, mutta hän yrittää kehittää itseään. Heidin filosofia elämässä on, että jokaisen on saatava tehdä, mitä itse haluaa, kunhan ei vahingoita itseään tai muita eläviä olentoja.

Rosa Honkonen

Rosa Honkonen on 17-vuotias opiskelija Helsingistä. Hän opiskelee Kansainvälisen liiketoiminnan lukion ensimmäisellä luokalla liiketaloutta ja muita perusaineita. Näytteleminen on ollut Rosan elämässä aina mukana ja hän tekee sitä suurella intohimolla. Rosa on aikaisemmin ollut mukana sekä Katri Helena -musikaalissa että eri tv-sarjoissa. Lauri Mäntyvaaran Tuuheet ripset on Rosan ensimmäinen elokuvarooli.

IG: heidi_kreisikesae
Youtube: bit.ly/tubesatuheidi

Henri (Santeri Helinheimo Mäntylä)

”Iteki mieluummin hengaisit elävien kavereiden kanssa, ku olisit jossai kellarissa pelaamassa jotain konsoli-jotain.”

Jääkiekkomaalivahdilla ei ole kauheasti varaa turhautumiseen tai ylipäätään negatiiviseen ajatteluun. Henrin mitta alkaa kuitenkin olla aikalailla täynnä Satun ja Heidin touhua. Aiemmin on ollut ihan viihdyttävää kuvata pikkusiskon ja tämän parhaan kaverin videosekoiluja ja auttaa salaa sabotoimaan lätkäseuran rahkakampanjaa. Nyt homma on kuitenkin alkanut karata käsistä etenkin Satulla. Toki Henri on ollut ihastunut Satuun siitä saakka, kun Satu 6-vuotiaana muutti Henrin ja Heidin naapuriin. Satun seura on aina paljon kiinnostavampaa kuin joukkuekavereiden, vaikkei tunteille saakaan järkevää vastakaikua.

IG: pasas_henri

Lauri (Tiitus Rantala)

”Jos mä oisin joku death metal -rumpali, ni tykkäisitsä musta silti?”

Lauri ei ole varma, missä vaiheessa hänestä alettiin leipoa NHL-lupausta. Ja että oliko lätkän pelaaminen Laurin oma ajatus, vai Laurin äidin Tuulikin masinoima megaprojekti. On myös vaikea nähdä sitä, miten hyvä itse on, jos keskittyy vain pelaamiseen. Lauria kiitellään vaatimattomuudes-ta, mutta oikeastaan Lauria ottaa päähän, että jos on jossain bileissä, kukaan ei juuri kiinnitä Lauriin huomiota, paitsi jos puheeksi tulee lätkäura. Yhtäkkiä porukkaa - ja tytöt - pörrää ympärillä. Lauri ei viitsi puhua ajatuksistaan paljoakaan, paitsi Heidille, joka on tosi hyvä kuuntelija.

IG: laurimantyvaara

Ohjaajan sana

Otin lähtökohdaksi kaikki ne toiminta-seikkailuelokuvat ja romanttiset komediat, joiden ympäröimänä olen kasvanut. Oli aavistus, että on mahdollista tehdä elokuva, joka voi uudistaa ja avata sitä, miten ystävyyttä ja romanttista rakkautta fiktiossa käsitellään.

Halusin myös purkaa teini-ikään liittyviä konventioita. Sen takia Satu ja Heidi ovat älykkäitä, hölmöjä, kiimaisia, runollisia, sukupuoliroolittomia tai -roolitettuja, keskeneräisiä, valmiita ja riemuissaan - kaikkea lomittain.

Teoksen huumorin ytimessä on romantiikan naurettavuus, seksifantasioiden naurettavuus, yhteiskunnallisen vaikuttamisen naurettavuus, tunne-elämän hallinnan naurettavuus ja kapitalismin kritiikin naurettavuus. Lähtökohdaksi kaikessa, jonka asetan elokuvassa na-runalaiseksi, olen ottanut omat kokemukseni. Siksi on helppoa seistä kaiken takana.

Ja mitä tulee tunteisiin, olen pyrkinyt työryhmäni kanssa parhaani mukaan kertomaan siitä, miltä ystävyyden tuottama onni tuntuu, miltä rakastumisen älyttömyys tuntuu, miltä parhaan ystävän menettäminen tuntuu, miltä yksipuolinen rakkaus tuntuu, miltä tuntuu kun muiden antamat oletukset rakkaudesta tai unelmista saavat kadottamaan oman totuuden, ja mikä hinta on maksettava, kun pysyy uskollisena itselleen. Tässä valossa olen käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvan "Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset".

Ohjaaja Hannaleena Hauru

Hannaleena Hauru (s. 1983 Hyvinkäällä) on elokuvakäsikirjoittaja, -ohjaaja ja tuottaja. Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset on Haurun esikoisohjaus ja debyytti pitkien elokuvien käsikirjoittajana. Haurun ura alkoi elokuvajärjestö NISI MASAn (European Network of Young Cinema) eurooppalaisesta käsikirjoituskilpailusta, jossa hänen lyhytelokuvansa Jos kaadun (2007) palkittiin. Jos kaadun sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Critics’ Weekillä ja se palkittiin Uppsalan lyhytelokuvajuhlien Grand Prix'llä (2008) ja Oberhausenin elokuvajuhlien Cinema Juryn palkinnolla (2008).

Hauru on yksi Suomen aktiivisimmista lyhytelokuvaohjaajista, hänen noin 30 teoksestaan tunnetuimpia ovat Berliinin elokuvajuhlilla kilpaillut poeettinen Älä kuiskaa ystävän suuhun (2010), sekä komediallinen satiiri Säälistäjät (2015), joka kertoo TE-keskuksen naisten salaisesta kerhosta, jossa estetään joukkosurmia antamalla seksiä syrjäytymisuhan alla oleville miesasiakkaille.

Hannaleena Hauru on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitokselta 2011, ja aikaisemmin medianomiksi Tampereen ammattikorkeakoulun Taiteen ja viestinnän osastolta. Elokuvakouluja merkittävämpi vaikutus Haurun tekijyyteen on kuitenkin ollut NISI MASA -elokuvaverkostolla, suomalaisella elokuvajärjestö Euphoria Borealis ry:llä., sekä Montrealista lähtöisin olevalla KINO-verkostolla.

Hauru on International Random Film Festivalin festivaalijohtaja ja vertaisoppimiseen perustuvan Helsingin elokuva-akatemian perustajajäsen. Hän on toiminut myös opettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa, näyttelijänä ranskalaisissa lyhytelokuvissa, postimyyntikirjojen pakkaajana, teatterituottajana Ryhmäteatterissa ja Tampereen Ylioppilasteatterissa, valtion apurahataiteilijana, sekä useita kertoja työttömänä työnhakijana, joista viimeksi mainittu toimi on ollut se, missä on oikeasti tarvinnut tehdä kaikkein eniten töitä.

Hannaleena Hauru on ensimmäinen 1980-luvulla syntynyt nainen, joka ohjaa pitkän elokuvan Suomen elokuvasäätiön tuella.

Elokuvayhtiö Aamu

Elokuvayhtiö Aamu on vuonna 2001 perustettu elokuvatuotantoyhtiö. Jussi Rantamäki on ollut Aamun omistaja vuodesta 2013. Vuosien varrella olemme tuottaneet fiktio- ja dokumenttielokuvia sekä televisiosarjoja lyhyessä ja pitkässä muodossa. Elokuvayhtiön edellinen elokuva Hymyilevä mies voitti Cannesin un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon.

Työskentelemme sitoutuneiden auteur-ohjaajien kanssa pitkäjänteisissä työsuhteissa, jotka alkavat lyhytelokuvista ja kehittyvät kansainvälisiin pitkiin näytelmäelokuviin.

Jokainen käsillä oleva tuotanto tehdään käsityönä ja elokuvan sisältöä palvellen. Tavoitteenamme on oppia yhdessä tekijöiden ja heidän työryhmänsä kanssa matkalla lyhytelokuvista isoihin kansainvälisiin elokuvatuotantoihin. Valikoimme elokuvien tekijät tarkkaan ja rakennamme heidän kanssaan yksilöllisen suunnitelman tulevaisuudesta. Avainasemassa on oman persoonallisen tekotavan löytäminen, omien vahvuuksien korostaminen ja suunnitelmallinen kansainvälistyminen.

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset -elokuvan lisäksi olemme tuottaneet mm. elokuvat Hymyilevä mies (ohjaus Juho Kuosmanen), Kaikella rakkaudella (Matti Ijäs) ja Taulukauppiaat (Juho Kuosmanen).

Rooleissa

Satu / Inka Haapamäki
Heidi / Rosa Honkonen
Henri / Santeri Helinheimo Mäntylä
Lauri / Tiitus Rantala
Ari Rimpiläinen  / Peter Kanerva
Minka Rimpiläinen / Janni Hussi
Viljami / Samuli Vauramo
Essi / Lumi Aunio
Tuulikki  / Helena Valkee
Eero / Viktor Vansen
Riku / Julius Reini
NHL-scout / Juhani Tamminen

Työryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus  / Hannaleena Hauru
Tuottaja  / Jussi Rantamäki / Elokuvayhtiö Aamu
Apulaistuottaja  / Emilia Haukka
Kuvaus  / Jan-Niclas Jansson
Lavastus  / Kari Kankaanpää
Pukusuunnittelu  / Aino Havu
Maskeeraussuunnittelu  / Minna Pilvinen
Leikkaus  / Jenny Tervakari
Äänisuunnittelu  / Jussi Honka, Enos Desjardins
Säveltäjä  / Lauri Wuolio

Tuotantoyhtiö / Elokuvayhtiö Aamu
Suomen levitysoikeudet / Scanbox Entertainment Finland
Levittäjä / Finnkinon elokuvalevitys
Ikäraja 12 - kesto 90 min - Ensi-ilta 28.7.2017

No comments: