Saturday, December 06, 2008

The Great Flamarion (Finnkino 2008 dvd)


Anthony Mann: The Great Flamarion (US 1945) starring Erich von Stroheim (The Great Flamarion), Mary Beth Hughes (Connie Wallace) and Dan Duryea (Al Wallace).

Antti Alanen
Suuri Flamarion
Helsingin Sanomat: Dvd-klassikko
The Great Flamarion. USA 1945. O: Anthony Mann. N: Erich von Stroheim, Mary Beth Hughes, Dan Duryea. Mustavalkoinen, 1,33:1, mono, 78 min. Finnkino (The Great Hollywood Classics) 5.12.2008.

Kaksi mestaria, Erich von Stroheim ja Anthony Mann, kohtasi toisensa pienen budjetin elokuvassa Suuri Flamarion. Sen tuotti Billy Wilderin veli W. Lee Wilder Republic-yhtiön levitykseen, ja se on joutunut sittemmin public domain -asemaan, minkä vuoksi sitä voi levittää jokainen, jolla on hallussaan kopio. Kopioiden laatu vaihtelee, ja tällä kertaa taso ei ole huono eikä hyvä. Stroheim oli uransa loppusuoralla ja joutui ottamaan vastaan Hollywoodissa hullujen mestarien rooleja. Aina hän toi silti liukuhihnaelokuviinkin persoonallista kosketusta ja arvokkuutta. Mann oli uransa alkusuoralla, eikä hän ollut vielä löytänyt vahvoja lajejaan (film noir, western, eepos). Niinpä käsillä oleva elokuva on melko rutiinimainen triangelidraama sirkusartistien maailmasta. Stroheim esittää mustasukkaista mestariampujaa, joka vajoaa mestaruuden huipulta rähjäiseksi maankiertäjäksi. Vicki Baumin novelliin perustuva elokuva on nöyryytyksen johtavan yksipuolisen rakkauden tarina, joka tuo mieleen elokuvaklassikot Varietee ja Sininen Enkeli. Kilpakosijaa esitti Dan Duryea, vaikuttava film noir -kasvo. Elokuvassa on joitakin visuaalisesti vaikuttavia jaksoja, kuten se, missä Stroheim harjoittelee tähtäilyä hohtaviin heilurimaaleihin. Elokuva ei tullut aikoinaan teatterilevitykseen Suomessa, mutta se on lähetetty muutaman kerran YLE:n TV2-kanavalla.

No comments: