Thursday, June 12, 2014

The Sodankylä Award to Anssi Luoma


The Sodankylä Award was given to Anssi Luoma from Ylistaro, Seinäjoki, a passionate and visionary cinephile, and a veteran of an old cinema family. He has successfully kept an ambitious cinema afloat in the midst of the digital turbulence, and there is also a new talented generation continuing his work.

SODANKYLÄ-PALKINTO KINOSANKARI ANSSI LUOMALLE
Lehdistötiedote

Elokuvateatterit olivat 1900-luvun siunauksellisia luomuksia. Ne ovat muuttuneet, syvällisesti, eivätkä ehkä parempaan päin. Katsoja kokee yhä harvemmin, että näytöksen keskipisteessä on itse elokuvan maailma. Lisäksi, kaikesta teknologiauskonnosta huolimatta, ilmassa on usein teknisen piittaamattomuuden ja rutiinin ilmapiiri. Siksi "vanhanaikaisesti" hoidetut teatterit - sellaisia yhä on valtakunnassamme - ovat kansallisia aarteita, ja niille omistautuneet ihmiset meille rakkaan taidemuodon tärkeitä esitaistelijoita.

Ylistarossa vaikuttava Anssi Luoma (s. 1950) kuuluu tähän yhä harvinaisempaan ihmislajiin. Elokuvallisen perimätiedon vaalija, kolmannen polven elokuvateatteriyrittäjä, on omistautunut elokuvalle tavalla, josta aistii, ettei mikään muu asia mene edelle. Hänen isoisänsä Matti Luoma perusti teatterin, jonka nimi on yhä hänen muistoaan vaalien sama: Matin-Tupa. Ensimmäiset esitykset Matin-Tuvassa olivat 1941. Vanha rakennus paloi, ja nykyinen, atmosfääriltään taianomainen tupa nousi 50-luvulla, avajaiselokuvanaan T. J. Särkän Juha - ensimmäinen pitkä suomalainen väri- ja laajakangaselokuva. Matin-Tupa on sittemminkin  seurannut aikaansa: se sai digiprojektorin ensimmäisenä maaseututeatterina, mutta on toisaalta pitänyt kiinni filmiprojektoreista - sekä 16 mm:n että 35 mm:n tekniikoista - joiden käytännöstä huolehtii jo seuraava sukupolvi, Anssi Luoman tyttäret.

Teatterissa järjestetään pari-kolme näytöstä päivässä, ja Anssi Luoma - joka on siviiliammatiltaan tierakennusinsinööri Seinäjoella - on aina läsnä. Koneita hän on pyörittänyt melkein lapsesta asti. Ohjelmistossa on Suomen ensiesityksiä melkein joka viikko.

Filmiä ja valoa -festivaali syntyi 2007 Matin-Tuvan ympäristössä, Anssi Luoman luomuksena. Monet vieraat ovat kokeneet kotikutoisen, intiimin atmosfäärin elokuviensa parhaaksi näytösympäristöksi ("hurmaava" on usein kuultu sana). Festivaali täydentää hienosti Matin-Tuvan vuosikymmenten mittaista erityissuhdetta suomalaiseen elokuvaan.

Luoman hieno elokuvatietämys heijastuu hänen komeassa elokuvajulisteiden kokoelmassaan, joka on maan laajin yksityisesti omistettu, ainutlaatuinen visuaalinen johdanto sekä elokuvan levittäjien että kuluttajien makutottumuksiin ja odotuksiin - kulttuuria, joka usein tasaveroisesti elokuvien kanssa luo muiston siitä mitä tietyt elokuvat ovat merkinneet Suomen henkisessä ilmastossa.

Luoma tunnetaan epäitsekkäänä vaikuttajana: hän on monin tavoin edistänyt koko maakunnan elokuvatoimintaa, vailla pienintä ammattikateuden häivää. Hän jakaa tietoa ja kokemusta myös "kilpailijoille".

Sodankylä-palkinto luovutetaan Anssi Luomalle tunnustuksena siitä, että hän on rajusti muuttuneiden olosuhteiden keskellä säilyttänyt elokuvateatterin perinteisen arvokkuuden, viehätysvoiman ja kyvyn tiivistää ihmisen unelmia.

No comments: