Tuesday, September 23, 2014

Jon Wengström: Peter von Bagh död

Peter von Bagh. Photo: Bert Carpelan
Den finländske filmaren, författaren, filmkritikern, filmhistorikern och festivalchefen Peter von Bagh avled i onsdags, den 17 september efter en längre tids sjukdom. Han blev 71 år.

Peter var verksam i ett drygt halvsekel, och startade filmtidskrifter, producerade tv- och radioserier om film- och konsthistoria, var chef för det finska filmarkivet, regisserade spelfilmer och dokumentärer, och undervisade på universitetet. Som grundare av Midnight Sun Film Festival i Sodankylä fick han filmare som Chris Marker, Agnès Varda, Francis Ford Coppola, Béla Tarr, Michael Powell, Abbas Kiarostami och Youssef Chahine att besöka den finska lappmarken.

Jag hade förmånen att få samarbeta nära med Peter vid ett flertal tillfällen, efter det att han 2001 utsågs som konstnärlig ledare för världens främsta arkivfestival, Il cinema ritrovato i Bologna. Ingen annan kunde som Peter förena ett encyklopediskt vetande med humor och en brinnande passion, och hans kunskaper om svensk film var häpnadsväckande. Inte bara hade han sett i stort sett allt – han kunde med en mening, eller genom att beskriva en enskild scen, blixtbelysa en film och ge en helt ny mening inte bara åt filmen utan också åt den samtid som filmen speglade.

Peter var verksam in i det sista, och planerade för en ny dokumentärfilm om krigsåret 1943, då han med hjälp av filmcitat ämnade beskriva de nordiska ländernas olika öden. Han hade också tackat ja till att besöka Cinemateket i Stockholm i december, för att bl a presentera filmen Helsinki, Forever (2008), ett rörande porträtt av en stad som uteslutande består av klipp från journalbilder och citat ur spelfilmer. Peters tre senaste tre filmer kommer att visas som planerat i början av december i Filmhuset.

En hel arkivvärld sörjer idag, och Peter kommer att förbli oändligt saknad.

Jon Wengström

(Svenska Filminstitutet, intranet, 22.9.2014, publicerad med Jon Wengströms tillstånd)

No comments: