Thursday, March 05, 2015

Between Rings / Estherin kehä

Between Rings. Esther Phiri, national heroine of Zambia.
Woman on Hold. FI/ZM 2014. Documentary. PC: Helmi Films Ltd. P: Tahir Aliyev. D+SC: Salla Sorri, Jessie Chisi. DP: Marita Hällfors, Päivi Kettunen. S: Anne Tolkkinen, Mikko Mäkeläinen, Miki Brunou. ED: Jukka Nykänen, M: Miki Brunou. 83 min
    Contact: tahir.aliyev@helmifilms.fi, www.helmifilms.fi
Tampere Film Festival, Thursday, 5 March 2015

IMDb: "After trading her marriage for a boxing career, 7 time world welterweight champion, Esther is torn between her family obligations and cultural expectations."

Tampere Film Festival: "Whilst most young women in her home town in Zambia were busy planning weddings, Esther Phiri had other ideas - to stay single, be a professional boxer and complete the high school education that she abandoned, when her family fell on hard times. Her quick and meteoric rise to a undefeated world champion took not only the boxing world by surprise but sent emotions to a fever pitch. But whilst the global press rushed to portray the image of the strong and confident woman tagged 'Zambia's Million Dollar Baby', in private, Esther slowly crumbled under the weight of her success. Adulation and celebrity had increased on the one hand but so had criticism, envy and expectations from her family and fans. In the pursuit of independence from a husband, her global success had made her a symbol of hope and empowerment and a provider for her family and friends whose demands increased as Esther's fortune grew."

AA: This fascinating documentary film on Esther Phiri, the national heroine of Zambia, could also make a fine companion piece with Clint Eastwood's Million Dollar Baby (2004) starring Hilary Swank. With When We Were Kings (1996) it could make a triple bill.

But Esther Phiri's story is unique, a story of strong woman's struggle against traditional expectations. Her strength is physical, but even more decisively, it is spiritual. This is a story about the strength of character. It is about achievement and also about knowing when to stop.

Her mother: "I just put her onto God's hands".

The gym scenes are lively, full of energy, rhythm, and a sense of humour. We see Esther as a role model in keeping fit. We see Esther also as an advisor to her niece who fails to follow her advice on getting education. We see her throwing a big garden party. We see her enjoying life after her boxing career. But there is a final caption: Esther returns to boxing in 2014.

Beautiful cinematography by Marita Hällfors and Päivi Kettunen. A tribute to the beauty of the light and the people of Zambia.

BEYOND THE JUMP BREAK: HELSINKI FILM FESTIVAL INTRODUCTION, YLE DOCUMENTARY PROJECT INTRODUCTION, LAURA KARLIN ARTICLE IN MAAILMAN KUVALEHTI
BEYOND THE JUMP BREAK: HELSINKI FILM FESTIVAL INTRODUCTION, YLE DOCUMENTARY PROJECT INTRODUCTION, LAURA KARLIN ARTICLE IN MAAILMAN KUVALEHTI

Rakkautta & Anarkiaa / Helsinki Film Festival (2014)

Parikymppinen Esther Phiri ei ole tavallinen sambialaisnainen. Hän on yksinhuoltajaäiti, joka omistaa talon ja elättää itse perheensä. Hän on myös nyrkkeilyn välisarjan seitsenkertainen maailmanmestari.

Kansainvälinen lehdistö on kutsunut Phiriä osuvasti Sambian ”Million Dollar Babyksi”. Phiri alkoi treenata paikallisessa toimintakeskuksessa näyttääkseen paremmalta. Alku ei ollut salin ainoalle tytölle helppo: miehet haukkuivat ja luulivat häntä prostituoiduksi. Pian Phirin kyvyt kuitenkin huomattiin, hän alkoi otella tosissaan ja saavutti ensimmäisen merkittävän voittonsa vuonna 2007.

Suomalais-sambialaisena yhteistyönä syntynyt dokumentti seuraa kolmen vuoden ajan superjulkkiksen ja äkkirikkaan huippu-urheilijan elämää Sambiassa. Phirillä on Sambiassa laaja kannattajakunta, mutta nopea menestys tuo mukanaan myös vihamiehiä. Lisäksi perheen sisällä on ristiriitoja: paikallisen talk show’n haastattelussa Phiri murtuu kyyneliin kuvaillessaan suurperheen pyörittämisen arkea.

Nuori nyrkkeilijä nauttii itsenäisyydestään mutta tiedostaa urheilu-uran rajallisuuden ja rajoitteet. Hän on uhrannut yksityiselämänsä nyrkkeilylle.

Estherin kehä ei ole afrikkalainen tuhkimotarina: se näyttää myös sankarittaren kovan puolen ja epäilysten hetket.

Sanni Koskela

Kieli: englanti

Yle Dokumenttiprojekti

TV1 maanantaina 1.12.2014 klo 21.30 - 22.55, uusinta sunnuntaina 7.12. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Esther Phiri on nyrkkeillyt tiensä Lusakan slummeista Sambian kansansuosikiksi. Moninkertaisen maailmanmestarin elämä on kurinalaista ja täynnä toisten toiveita ja tarpeita. Esther itse haaveilee häistä ja opiskelusta.

Julkkiksena ja roolimallina elämä on taloudellisesti kannattavaa, mutta mikä on vapauden hinta.

Estherin kehä on dokumentti ainutlaatuisesta afrikkalaisnaisesta, joka saavuttaa mainetta ja kunniaa nyrkkeilyssä mutta kaipaa rakkautta ja vapautta.

Esther elättää koko suvun

Esther Phiri on Sambian urheilutaivaan supertähti, kansakunnan silmäterä ja seitsenkertainen maailmanmestari. Hän on köyhistä oloista ponnistanut yksinhuoltajaäiti, jonka on kustannettava koko laajan sukunsa arki.

Rooli ammattiurheilijana ja suurperheen ainoana elättäjänä on raskas. Salaa Ester haaveilee häistä ja aidosta rakkaudesta ja siitä, että oppisi vihdoin lukemaan kunnolla.

Loppumattomat toiveet

Kehässä Esther on vahva ja aggressiivinen, mutta omassa elämässä hän tuntee olevansa loukossa kaikkien muiden vaatimuksissa.

Perheen ja ystävien tarpeet ovat loppumattomat ja läheiset kollegatkin muuttuvat yhtäkkiä vihamielisiksi vastustajiksi. Valmentajalla on vahva ote Estherin arkeen eikä mikään saisi häiritä uran kehitystä.

Ristiriidat kodin ja työn välillä ja omat toiveet suhteessa toisten odotuksiin luovat paineita. Vastakkain ovat kiitollisuus taloudellisesta turvasta ja itsellisen elämän haaveet.

Miten elämä omiin käsiin?

Kysymys vapaudesta ja sen saavuttamisesta valottuu afrikkalaisessa yhteiskunnassa eri lähtökohdista, varsinkin naisten kohdalla.

Sambialaiset ovat ylpeitä mestarinyrkkeilijänsä saavutuksista, mutta hänen roolinsa naisena on jatkuvasti julkisessa puntarissa.

Ilman omaa päättäväisyyttään Ester ei saavuta toiveitaan, jotka ovat lopulta ihmeellisen yksinkertaisia: rakkaus ja oma perhe, opiskelua ja hieman omaa rauhaa.

Ester on joskus tavattoman väsynyt, eikä tiedä, mitä hänen täsmälleen ottaen tulisi tehdä, jotta elämän suunta olisi hänen omissa käsissään.

Elokuvan ohjaajat Salla Sorri ja Jessie Chisi seurasivat Esterin elämää vuodesta 2010 vuoteen 2014 asti. Tuotanto: Helmi Films, Oy 2014

Päivi Suikkanen, verkkotoimittaja

Kulttuuri
Laura Karlin
Maailman Kuvalehti 9/2014

Dokumentti naisten taistelusta

Elokuvaohjaaja Jessie Chisin ensimmäinen pitkä dokumentti kertoo sambialaisesta nyrkkeilytähti Esther Phiristä – ja samalla hänestä itsestään.

Nuoren sambialaisen naisen tie elokuvaohjaajaksi - tai nyrkkeilijäksi - ei ole helppo.

"S uomalaiset naiset eivät ota paskaa niskaansa, vaan tekevät samoja asioita kuin miehet. He ovat ahkeria ja itsenäisiä. Sambiassa olenkin vähän semmoinen suomalainen nainen, eivätkä ihmiset aina ymmärrä sitä", toteaa sambialainen Jessie Chisi, 27.

Hänen ensimmäinen dokumenttielokuva Between Rings (Estherin kehä) nähdään syyskuussa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla.

Dokumentti kertoo Chisin serkun, Esther Phirin, matkasta afrikkalaiseksi nyrkkeilytähdeksi.

Vaatimattomista oloista ponnistavan Phirin tie tähteyteen ei tietenkään ole ollut helppo. Ura on ollut yhtä taistelua omien unelmien, perheen ja yhteiskunnan luomien paineiden keskellä. Keskittyäkö orastavaan nyrkkeilyuraan vai mennäkö naimisiin? Vai voisiko miehisen työn ja avioelämän kenties yhdistää?

"Phirin tarina on universaali. Se koskettaa jollakin tavalla kaikkia naisia", Chisi sanoo.

Ohjaaja on käynyt läpi omat taistelunsa.

"Ensinnäkin olen nainen. Toiseksi olen afrikkalainen ja kolmanneksi nuori. Ihmiset eivät uskoneet, että joku, jolla on nämä kolme ominaisuutta, voisi onnistua dokumentin teossa."

Chisin ollessa lapsi hänen vanhempansa olivat vakavasti sairaita. Pikku-Jessiestä huolehti isoisä, joka odotti lapsenlapsestaan opettajaa tai lääkäriä. Sukulaisten mielestä kamerat olivat humpuukia. Nyt perhe on jo hyväksynyt hänen valintansa.
"Miehet pelkäävät menestynyttä naista"

Luova ura ei silti ollut helppo valinta.

"Jos kertoo Sambiassa olevansa elokuvaohjaaja, ihmiset eivät ota tosissaan. Mutta, jos sanot, että olet kirjanpitäjä, sinuun suhtaudutaan vakavasti."

Olipa ammatti mikä tahansa, uran ja perheen yhdistäminen on yhä haastavaa sambialaisnaisille. Muutosta on kuitenkin ilmassa: naiset haluavat yhä useammin kouluttautua. Siitä huolimatta yhteiskunta suhtautuu naisiin edelleen ennen kaikkea vaimoina, joiden ei ole hyvä tienata miehiään enempää.

"Miehet pelkäävät menestyneitä naisia, koska eivät usko heidän kunnioittavan aviomiehiään", Chisi sanoo.

Naisten on Chisin mukaan myös vaikea olla taloudellisesti riippumattomia.­ Perheet odottavat, että työssä käyvä jakaa rahansa perheen ja huono-osaisempien sukulaisten kanssa. Joskus naisilta evätään koulutus ja rahan tienaaminen kokonaan.

Dokumentin teon myötä Chisi on entistäkin vakuuttuneempi, että haluaa kertoa tarinoita juuri naisista.

"Jos naiset eivät kerro tarinoita itsestään, niin kuka sitten? Miehet kyllä voivat sen tehdä, mutta ei heillä ole samaa ymmärrystä siitä, miltä naisena oleminen tuntuu."

Kosketus suomalaiseen elokuva-alaan

Tottunut Suomen kävijä tuli hyiseen Helsinkiin ensimmäistä kertaa viitisen vuotta sitten Sambiassa asuneen kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvosen ideoimalle elokuvakurssille. Kurssi huipentui työharjoitteluun suomalaisessa tuotantoyhtiössä. Harjoittelun jälkeen yhtiöstä kysyttiin, oliko luovalla ja lahjakkaalla Chisillä ideoita. Ja olihan hänellä.

Kurssin jälkeen Chisi on käynyt Suomessa joka vuosi. Ja se elokuvaidea, josta tuotantoyhtiöstä kyseltiin, on näiden vuosien aikana jalostunut nyt Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla esitettäväksi dokumenttielokuvaksi. Suomen elokuvasäätiön rahoittama Between Rings on vihdoin valmis.

Ennen Hirvosen kurssia Chisi oli jo Sambiassa ehtinyt tutustua elokuva-alaan. 19-vuotiaana hän oli osallistunut nuorten kansalliseen käsikirjoituskilpailuun ja päässyt ainoana naisena viiden parhaan joukkoon. Palkituista käsikirjoituksista piti tehdä lyhytelokuvat, mutta Chisin käsikirjoitusta ohjaamaan lupautunut henkilö ei ikinä saapunut kuvauspaikalle. Niinpä Chisi ohjasi lyhytelokuvansa itse.

Ensimmäisen ohjauksensa jälkeen nuori nainen opiskeli tv-tuotantoa Sambian viestintäinstituutissa ja tutustui alan ammattilaisiin. Chisi pääsi myös tekemään sambialaisen Cathrine Kaseketin Suwi-elokuvaa. Toimittaja-dokumentaristi Elina Hirvosen kuvausassistenttina syntyi kosketus hiljaisiin ja rauhallisiin suomalaisiin.

Pelkkä lahjakkuus ei riitä

Between Rings on Chisin ja hänen suomalaisen aisaparinsa elokuvaohjaaja Salla Sorrin ensimmäinen pitkä elokuva. Sorrin Chisi tapasi niin ikään Sambiassa Suwi-elokuvan kuvauksissa.

"Meillä menee Jessien kanssa luovat asiat tosi hyvin yhteen. Jessien mieli pulpahtelee uusia ideoita nonstop", Sorri sanoo.

Sorri kävi kuvaustiimin kanssa dokumenttiprojektin tiimoilta Sambiassa vähintään kerran vuodessa neljän vuoden ajan. Työskentely suomalaisten ammattilaisten kanssa oli antoisaa. Chisi kertoo oppineensa, ettei pelkällä lahjakkuudella vielä tehdä elokuvia. Tarvitaan myös sopiva määrä koulutusta, taitoa ja oikeaa asennetta.

Erityisesti Chisi arvostaa suomalaisten elokuvantekijöiden omistautuneisuutta ja luotettavuutta. Kuvauksiin tullaan sovitusti.

Paljon Chisi on myös oppinut kollegaltaan Sorrilta ja muilta suomalaisilta naisilta, joita hän kuvailee vahvoiksi taistelijoiksi.

Between Rings Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla 18–28.9. Lisätietoja festivaalin sivuilta (www.hiff.fi).

Päivitetty 11.9.2014 klo. 12.11. Lisätty elokuvan suomenkielinen nimi.

No comments: