Saturday, January 28, 2017

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen / Jill, Joy and the Mysterious StrangerGlada, Ada och den mystiska främlingen. FI © 2017 Zodiak Finland Oy. P: Teea Hyytiä, Sari Lempiäinen. D: Saara Cantell. SC: Sami Keski-Vähälä ‒ based on the novel Onneli, Anneli ja orpolapset (1971) by Marjatta Kurenniemi. DP: Marita Hällfors. AD: Minna Santakari. Cost: Auli Turtiainen. Makeup: Anu Rokkanen. VFX: Tuomo Hintikka. M: Anna-Mari Kähärä. S: Pietari Koskinen. ED: Anne Lakanen. Children's casting: Minna Sorvoja.
    C: Aava Merikanto (Onneli), Lilja Lehto (Anneli), Aarni Rämö (Pekki), Jenni Kokander (Minna Pinna), Johanna af Schultén (Mrs. Rosina Rosina), Elina Knihtilä (Tingeltiina), Kiti Kokkonen (Tangeltiina), Joonas Kaartamo (Father Vaaksanheimo), Aleksis Koistinen (Putti), Eija Ahvo (Mrs. Ruusupuu), Jani Toivola (Mayor).
    Loc: Loviisa, Helsinki. Distributor: Nordisk Film. Premiere: 27 Jan 2017. 75 min
    2K DCP with Swedish subtitles (n.c.) viewed at Tennispalatsi 3, Helsinki, 28 Jan 2017.

Synopsis based on the official production information: Onneli and Anneli are two ordinary girls, perhaps somewhat luckier than most as they get to live together in a house custom built for them by Mrs. Rosewood on Rose Alley. One day a new children's home is opened nearby, and a boy called Pekki escapes from behind its high fence. He settles into Onneli and Anneli's beach hut and reveals to the girls the dreary circumstances under the rigorous command of Minna Pinna. Onneli, Anneli and Pekki establish a Robber Union and launch a plan to change the children's home into a happier place. The miniature Vaaksanheimo people and other Rose Alley inhabitants rush to help the Robber Union. Magical miracles come to pass thanks to the wonder gardeners Tingelstiina and Tangelstiina, and the mysterious Mrs. Rosewood.

AA: Domestic children's films are enjoying an all-time peak of popularity in Finland. Last year, three of the most popular of all films released in Finland were domestic children's films. They are the very films that also keep local cinemas going all over the country.

The Onneli and Anneli (Jill and Joy) trilogy of the adventures of two little girls, based on the novels by Marjatta Kurenniemi, are among these audience-pleasers. They have been released during three consecutive years, made by the same cast and crew.

The talented director is Saara Cantell who has built a remarkable double career alternating between films for grown-ups and children, both kinds of films reaching high audience figures simultaneously. At the same time Cantell has achieved a doctorate with her dissertation on narration in short films, and held key positions of responsibility in film industry.

Jill, Joy and the Mysterious Stranger is based on the contrast between the stern discipline of a strange children's home and the freedom of Jill and Joy's life at Rose Alley. It is also about the talent to see the magic side of life, denied at first by the harsh director of the children's home, Mrs. Minna Pinna.

It's a fun movie with magic plants, an empathic policeman, flashlight messages in Morse code, bouncy castles, a vain mayor, and a balloon ride for Minna Pinna to the land of the penguins. Shot on location in Loviisa representing here the fairy-tale city Kissanminttu (Catnip).

One does not need to be a psychoanalyst to get interesting associations about the magic plant of Tingeltiina and Tangeltiina.

I am not a member of the target audience, and I have not been following the latest Finnish children's films, but I observe in the approach a resemblance with the Ricky Rapper cycle of children's films, including a tendency to heavy caricature in grown-up figures, and an exaggerated stylization in the colour world. The colour is so sweet and bright that the film looks almost colorized.

OFFICIAL PROMOTION INFORMATION

ONNELI, ANNELI JA SALAPERÄINEN MUUKALAINEN (27.1.2017)

Uusi Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuva täydentää koko perheen rakastaman Onneli ja Anneli -elokuvatrilogian. Sarjan elokuvat perustuvat Marjatta Kurenniemen kirjoihin (WSOY), joita julkaistiin neljä kappaletta aikavälillä 1966‒1984.  Saara Cantell ohjasi kolmeen ensimmäiseen kirjaan perustuvat elokuvat Ruusukujalla asuvista tytöistä.

Ensimmäisen kerran Onneli ja Anneli pääsivät valkokankaalle vuonna 2014, kun Onnelin ja Annelin talo -kirjaan perustuva Onneli ja Anneli sai ensi-iltansa. Elokuva otettiin hyvin vastaan, ja se päätyikin voittamaan Chicagon lastenelokuvajuhlilla parhaan pitkän elokuvan palkinnon vuonna 2014. Tämän lisäksi Auli Turtiainen voitti parhaan pukusuunnittelun palkinnon kotimaisessa Jussi-gaalassa. Seuraava elokuva, samannimisen kirjan pohjalta tehty Onnelin ja Annelin talvi valmistui vuonna 2015. Molemmat elokuvat ovat olleet erittäin suosittuja, ja niiden yhteenlaskettu katsojamäärä on yli 400 000.

Elokuvien päänäyttelijät ovat nyt 12-vuotiaat Lilja Lehto ja Aava Merikanto. Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat tytöt olivat kotiopetuksessa elokuvien kuvausten aikana – esimerkiksi Onnelin ja Annelin talvea kuvatessa tavallinen koulunpenkki jäi kahdeksi kuukaudeksi. Hauskaa kaksikossa on se, että he ovat oikeassakin elämässä parhaat kaverukset.

Lehdon ja Merikannon lisäksi elokuvissa on nähty useita kovan luokan näyttelijöitä, kuten Tingelstiinan ja Tangelstiinan rooleissa ihastuttavat Elina Knihtilä ja Kiti Kokkonen, sekä Jaakko Saariluoma, Joonas Saartamo, Samuli Vauramo ja Eija Ahvo. Uusimmassa Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuvassa nähdään myös Jani Toivola Kissanmintun kaupunginjohtajan roolissa sekä Putous-sketsiohjelmassa vaikuttava Jenni Kokander. Hän näyttelee elokuvassa lastenkodin tiukkaa johtajaa, Minna Pinnaa. Hän kertoi haastattelussa omistaneensa lapsena Onneli ja Anneli -kirjoja, ja kadehtineensa kirjan tyttöjä ja heidän elämäänsä. Myös heidän oma talonsa ja kirjassa esitetty maaginen maailma tekivät vaikutuksen näyttelijään.

Elokuvissa nähtävä Kissanmintun kaupunki on oikeasti Loviisan pikkukaupunki Itä-Uudellamaalla. Aurinkoinen sää saatiin taltioitua värikkääseen elokuvaan Suomen epävakaisesta kesästä huolimatta. Ohjaaja Cantellille Onneli, Anneli ja orpolapset -teos, johon uusi elokuva perustuu, oli kirjasarjasta rakkain lapsuudessa. Tavoitteena elokuvassa oli säilyttää alkuperäisteoksen henki, mutta pitää tunnelma lämpimän humoristisena kuten aiemmissakin Onneli ja Anneli -elokuvissa. Uusin elokuva tulee olemaan trilogian jännittävin ja samalla tarinaltaan yhteiskunnallisin ja vauhdikkain. Pääsanomana on ohjaajan mukaan kyky nähdä asioiden maaginen puoli, sekä arjen ja ihmeen yhdistäminen. Elokuvasarjan on tuottanut Zodiak Finland.

Synopsis

Elokuvassa Onneli ja Anneli ovat kaksi ihan tavallista tyttöä, ehkä vain hieman onnellisempia kuin monet muut, onhan heillä satumainen mahdollisuus asua kahdestaan rouva Ruusupuun heille suunnittelemassa talossa Ruusukujalla. Eräänä päivänä Onnelin ja Annelin talon lähelle avataan uusi lastenkoti ja sieltä karkaa poika nimeltä Pekki. Pekki päätyy asumaan Onnelin ja Annelin rantamajaan ja kertoo tytöille, kuinka ankeaa elämä lastenkodissa on johtajatar Minna Pinnan tiukassa komennossa. Onneli, Anneli ja Pekki perustavat Rosvoliiton ja ryhtyvät toimiin, jotta lastenkodista tulisi taas iloinen paikka. Pienet Vaaksanheimolaiset ja muut Ruusukujan asukkaat rientävät Rosvoliiton avuksi. Seikkailujen päätteeksi maagisten ihmeiden taustalla on taasen Tingelstiinan ja Tangelstiinan lisäksi salaperäinen Rouva Ruusupuu.

Marjatta Kurenniemi

Lea Marjatta Kurenniemi (omaa sukua Mikkola) syntyi 7. toukokuuta 1918 Helsingissä. Hänet tunnettiin lasten- ja nuortenkirjailijana, jonka lisäksi hän suomensi useita lastenkirjoja, kuten useita Tammen Kultaisia Kirjoja, Rasmus Nalle -sarjan sekä monia Richard Scarryn kuvakirjoja.

Kurenniemen esikoisteos oli vuonna 1946 ilmestynyt saturomaani Pukke Punamuurahaisen seikkailut. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin Onneli ja Anneli -kirjasarjastaan. Taustana sarjalle oli alun perin Topeliuksen kirjoittama satu Punainen tupa, joka kertoi kahdesta pikkutytöstä. Kurenniemi halusi kirjoittaa tarinalle erilaisen lopun. Onneli ja Anneli -kirjasarjan on kuvittanut Maija Karma.

Kurenniemi sai korkeatasoisesta nuortenkirjasta vuosittain myönnettävän Topelius-palkinnon vuosina 1954, 1967 ja 1984, sekä valtion kirjallisuuspalkinnon vuosina 1976 ja 1981. Tämän lisäksi hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1969, Suomen Kirjailijaliiton suomenkielisestä lasten- ja nuortenkirjallisuudesta jaettava Tirlittan-palkinto vuonna 1999 sekä taiteen valtionpalkinto vuonna 2003.

OHJAAJAN SANA

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen pohjautuu Marjatta Kurenniemen kirjaan Onneli, Anneli ja orpolapset. Se oli minulle lapsena kaikkein rakkain Onneli ja Anneli -kirjoista.

Elokuvaversiossamme halusimme säilyttää alkuperäisteoksen hengen, mutta pitää kuitenkin tunnelman edellisistä Onneli ja Anneli -elokuvista tuttuna, lämpimän humoristisena.

Elokuvassa orpokoti on vaihtunut nykyaikaisesti lastenkodiksi, ja vaikka siellä vallitseekin johtaja Minna Pinnan komennuksessa kohtuuton kuri, ei lasten elämä ole toivotonta.

Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen on trilogiamme jännittävin elokuvia. Tarinaltaan se on niistä yhteiskunnallisin - ja vauhdikkain.

Kyky nähdä asioiden maaginen puoli nousee koko elokuvan pääsanomaksi. Arjen ja ihmeen yhdistäminen, niin juonen kuin visuaalisen toteutuksen osalta, on minulle Onneli ja Anneli -elokuvien ydin. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen -elokuvassa tämä kiteytyy kirkkaammin kuin koskaan aikaisemmin.

Onnelia ja Annelia näyttelevät Aava Merikanto ja Lilja Lehto ovat kasvaneet roolihenkilöidensä tahdissa elokuva elokuvalta. Koen itseni ohjaajana hyvin etuoikeutetuksi, kun olen saanut kulkea näiden eläytyväisten lapsitähtien kanssa näin pitkän matkan.

Onnelin ja Annelin lisäksi tarinassa on keskiössä "salaperäinen muukalainen" eli Pekki-poika, jonka roolissa hurmaa Aarni Rämö. Painopiste on vielä aiempaa enemmän lasten kokemusmaailmassa, kun pääosalasten rinnalle nousee lastenkotilaisten vilkas kaarti, erityisesti Pinja ja Heikki (Jenni Lausi ja Viljami Lahti).

Aikuisnäyttelijät ovat pitkälti samat kuin kahdessa edellisessä elokuvassa: Elina Knihtilän ja Kiti Kokkosen Tingeltiina ja Tangeltiina kasvattavat maagisia kasvejaan eivätkä "ole koskaan huolestuneita mistään". Poliisimestari Urho Ulpukan (Jaakko Saariluoma) ja hänen puolisonsa Rouva Rosinan (Johanna af Schultén) ensimmäisessä elokuvassa alkanut rakkaustarina huipentuu tässä elokuvassa suloisesti. Ja kuten aina, myös nyt Eija Ahvon ihana Rouva Ruusupuu ratkaisee kodin rakentamiseen liittyvän ongelman.

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvasta tutuista pikkuruisista Vaaksanheimoista Onneli, Anneli ja salapseräinen muukalainen -elokuvassa seikkailevat mukana perheen miehet, isä ja Putti Vaaksanheimo (Joonas Saartamo ja Aleksis Koistinen).

Uusia kasvoja elokuvassa ovat Jani Toivolan riemastuttavan itserakas kaupunginjohtaja sekä tietenkin lastenkodin tiukka johtaja, Jenni Kokanderin huikeasti näyttelemä vastustamattoman tosikko Minna Pinna.

Ohjaajana jätän Onnelin ja Annelin maailman tämän elokuvan myötä haikeana, mutta onnellisena. Tuttu taiteellinen tiimimme on hitsautunut elokuva elokuvalta tiiviisti yhteen, ja olen ylpeä siitä maailmasta, jonka olemme niiden upeiden lahjakkuuksien kanssa yhdessä luoneet.

Erityisen ylpeä olen tästä trilogian päätöselokuvasta. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen on eheä, ytimekäs, hauska ja jännittävä. Ja mielestäni sopivasti maaginen.

Helsingissä 29.11.2016

Saara Cantell
Elokuvaohjaaja

No comments: